VUB IN HET NIEUWS

VUB-rector is 'Brusseles van 't Joêr'

De verkiezing bekroont elk jaar een Brusselaar die zich inzet voor zijn stad. De keuze voor VUB-rector Caroline Pauwels als Brusseles van't Joêr noemt Geert Dehaes van organisator be.brusseleir voor de hand liggend. “Dit jaar liep ze veel in de kijker en stak ze vaak haar nek uit voor onze stad. Bovendien bracht ze de Vrije Universiteit Brussel dichter bij de bevolking.”


De Standaard, 11 december 2017

Hoe China Amerika inpakte

En opnieuw doen de Chinezen het: genadeloos de zwakke plekken van democratische landen bespelen. De Amerikaanse president Donald Trump werd bij zijn bezoek aan Peking kundig het hof gemaakt en breed lachend naar huis gestuurd met Chinese concessies die eigenlijk nauwelijks concessies waren. Het blijft verbazingwekkend hoe China het diplomatieke spel beheerst en daardoor verder aan macht wint.


Prof. Internationale Betrekkingen Jonathan Holslag in Knack, 15 november 2017

“Dieselwagens kunnen hartaanval veroorzaken”

Wanneer de luchtkwaliteit daalt, stijgt het risico op een hartaanval. Dat blijkt uit onderzoek van cardioloog Jean-François Argacha (VUB-UZ Brussel). Zijn studie legt de link tussen 11.400 patiënten die in ons land een hartaanval hadden tussen 2009 en 2013 en de luchtkwaliteitsgegevens van de meetstations. Bij elke toename van 10 microgram fijn stof per kubieke meter verhoogt in de volgende 24 uur het risico op een ernstig infarct met 2,8 procent. Niet alleen cardiologen, maar ook milieudeskundigen, epidemiologen en biostatistici werkten mee aan de studie.


Het Nieuwsblad, 9 februari 2018

Te weinig vrouwen in topwetenschap

VUB-kankeronderzoekster Damya Laoui, een van onze meest toonaangevende jonge wetenschappers, bepleit meer inspanningen om vrouwen gelijke kansen te bieden om topwetenschapper te worden. Dat zei ze op Radio 1, tijdens de internationale dag van de wetenschap voor vrouwen. Vorig jaar werd Laoui door de prestigieuze Amerikaanse universiteit MIT uitgeroepen tot een van de beloftevolle innoverende onderzoekers in Europa. Maar op haar niveau is ze een witte raaf. In ons land kiezen veel minder meisjes dan jongens voor een wetenschappelijke of technische richting. Slechts een kwart van wie afstudeert is een vrouw.


De Morgen, 12 februari 2018

Te weinig vrouwen in topwetenschap

VUB-kankeronderzoekster Damya Laoui, een van onze meest toonaangevende jonge wetenschappers, bepleit meer inspanningen om vrouwen gelijke kansen te bieden om topwetenschapper te worden. Dat zei ze op Radio 1, tijdens de internationale dag van de wetenschap voor vrouwen. Vorig jaar werd Laoui door de prestigieuze Amerikaanse universiteit MIT uitgeroepen tot een van de beloftevolle innoverende onderzoekers in Europa. Maar op haar niveau is ze een witte raaf. In ons land kiezen veel minder meisjes dan jongens voor een wetenschappelijke of technische richting. Slechts een kwart van wie afstudeert is een vrouw.


De Morgen, 12 februari 2018

De mens of het systeem in 2030?

De mens moet voorgaan op het systeem. Daarom is de zorg van de toekomst ook een verhaal van waarden. Het grootschalig project ‘Zorg 2030’ van het UZ Brussel en de VUB heeft nu met alle betrokkenen de visie voor de toekomst ontwikkeld. 488 ideeën in één document gebundeld, ideeën en voorstellen voor de toekomst.


De Apotheker, 18 juni 2018

Groeiers haalden nog nooit zoveel geld op

Net als vorig jaar staat de naam van de grootste operatie na de eerste drie maanden op naam van de bigdataspecialist Collibra, die software ontwikkelt die bedrijven helpt bij het stroomlijnen, verwerken en beveiligen van hun gegevens (big data). De spin-off van de VUB haalde begin dit jaar 48 miljoen euro op, iets meer dan begin vorig jaar (47 miljoen euro). Het geld kwam toen onder meer van Iconiq Capital en Index Ventures, twee durfkapitaalfondsen die vaste waarden zijn in Silicon Valley. Ook bij de jongste kapitaalronde stond Silicon Valley op de eerste rij.


De Tijd, 3 april 2018

“Iedereen wil lang leven, niemand wil oud zijn”

“Ouderenorganisaties zijn in vrije val”, zegt professor Dominique Verté, hoofd van de Belgian Ageing Studies van de VUB. “Iedereen wil lang leven, maar niemand wil oud zijn. Geassocieerd worden met ouderenorganisaties is voor die nieuwe generatie not done.”


De Standaard, 6 april 2018

Mei '68: verboden te verbieden,
50 jaar later

Men kan zich bevrijden van bepaalde normen, maar niet, zoals in '68 soms werd gedacht, van alle normen. Taboes verbonden met religieuze voorschriften sneuvelden (vandaar dat de komst van de islam voor zoveel deining zorgt). In de plaats daarvan kwamen taboes op uitspraken die groepen kunnen kwetsen, vooral als die groepen kunnen worden beschouwd of zich opstellen als een minderheid.


Prof. em. Sociologie Mark Elchardus in De Morgen, 5 mei 2018

Na de dinosaurus kwam de garnaal

Een van de grootste catastrofes die het leven op aarde heeft meegemaakt, was de inslag van een komeet zo’n 66 miljoen jaar geleden. Ze maakte een einde aan het tijdperk van de dinosaurussen. Maar het leven herstelde zich na de ramp sneller dan gedacht. Dat blijkt uit een analyse van geoloog Philippe Claeys van de VUB en zijn collega’s in Nature. (…) De eerste tekenen van nieuw leven zouden al enkele jaren na de inslag opgedoken zijn – de onderzoekers vonden voor die periode fossiele gaatjes veroorzaakt door kleine garnalen of wormen.


Knack, 4 juli 2018

“Elk moment kan hij geëxecuteerd worden”

“Mijn man zit nu al 26 maanden vast, terwijl alles wijst op zijn onschuld”, zegt de echtgenote van de VUB-gastdocent Djalali. Ze kwam in Brussel de zaak van haar man bepleiten. De Iraans-Zweedse spoedarts en academicus Ahmadreza Djalali werd in april 2016 bij een zakenreis in Iran gearresteerd. (…) In oktober 2017 werd hij ter dood veroordeeld. Die straf kan elk moment uitgevoerd worden. “Wat doe je als alle pogingen onbeantwoord blijven?”, vraagt VUB-rector Caroline Pauwels zich af. Ook zij volgt de situatie van Djalali op de voet. “Europa moet een hardere koers varen. Het Europees Parlement en de Commissie moeten in een publiek statement aandringen op Djalali's vrijlating.”


De Standaard, 27 juni 2018

Inschrijvingen student-vluchtelingen aan VUB verdubbeld

De VUB verwelkomt steeds meer student-vluchtelingen. Voor volgend academiejaar schreven bijna 100 vluchtelingen zich in via het Welcome Student Refugee programma van de universiteit. (…) Zij komen uit alle hoeken van de wereld, maar vooral uit Syrië, Irak en Afghanistan. Die groep is goed voor zo'n 70 procent van de studenten. De succesvolle opvang van student-vluchtelingen aan de VUB wordt versterkt door het InCampus Student-refugees Programme. Deelnemers krijgen taal- en studeervaardigheden aangeleerd en psychologische bijstand om met succes hun universitaire studies aan te vangen.


Het Nieuwsblad, 21 juni 2018

Stonehenge VUB-onderzoeker lost honderd jaar oud raadsel op

Een VUB-onderzoeker heeft ontdekt dat minstens 10 van de 25 mensen die rond Stonehenge begraven werden niet uit Wessex komen, waar het prehistorisch bouwwerk staat, maar uit West-Wales, 200 kilometer verderop. Daarmee is een raadsel opgelost dat archeologen al bijna honderd jaar bezighield. (…) "Door de verhouding aan strontiumisotopen op een bepaalde plek te meten en die te vergelijken met de verhouding die aanwezig is in gecremeerde beenderresten, kan je redelijk nauwkeurig bepalen waar een bepaald individu de laatste tien jaar van zijn leven heeft gewoond", klinkt het.


Het Laatste Nieuws, 3 augustus 2018

Rode Duivels zetten fiscus buitenspel

Het onderzoek naar de Luxemburgse belastingconstructies van sommige Rode Duivels door de Bijzondere Belastinginspectie (BBI) is op een mislukking uitgelopen. (...) Dat de topvoetballers de dans ontspringen, verbaast fiscalisten niet. Michel Maus, professor fiscaliteit (VUB), had het voorspeld: “Topvoetballers laten zich bijstaan door de beste fiscale adviseurs. Ik denk niet dat er veel te rapen valt.” Het roept wel ethische vragen op. “Ze worden profvoetballer in België dankzij de steun van allerlei instanties. Vanaf het moment dat ze veel centen verdienen, maken ze dat ze geen Belgische belastingen moeten betalen.”


De Standaard, 31 oktober 2017