STUDENTEN

Op kot

Ongeveer 30% van de VUB-studenten zit op kot.De VUB heeft zelf vijf studentenhuizen en –wijken in eigendom, goed voor 1.197 plaatsen. Op de Brussels Humanities, Sciences & Engineering Campus (Etterbeek) zal de VUB - ter vervanging van de huidige oude studentenwijk - weldra een nieuw complex met 650 kamers in gebruik nemen, of 323 kamers extra vergeleken met de huidige capaciteit.

Kick-off

De VUB Kick-Off aan het begin van het academiejaar groeit steeds verder uit tot een participatief evenement waar de studentenorganisaties en -voorzieningen hun werking voorstellen aan de (nieuwe) studenten.

Eerste Speakers’ Corner

Op 3 mei, de werelddag van de persvrijheid, zetten de VUB en de Universitaire Associatie Brussel hun schouders onder de allereerste Brussels Speakers’ Corner. Aan de ingang van Bozar stelden VUB-studenten in scherpe toespraken binnen-en buitenlandse wantoestanden aan de kaak.

Duurzaam restaurant

Leefmilieu Brussel reikt sinds vorig jaar het Good Food Kantine-label uit aan Brusselse grootkeukens. Het VUB-studentenrestaurant dong samen met 21 Brusselse grootkeukens mee. Uiteindelijk was het VUB-studentenrestaurant één van de acht kandidaten die het label kreeg toegekend. Het restaurant mag zelfs gerekend worden tot één van de twee Brusselse grootkeukens met de hoogste score.

De jury prees het strakke bestel- en opvolgsysteem van de VUB om voedselverspilling tegen te gaan. Ook het dagelijkse vegan-aanbod, uniek in een Brusselse grootkeuken, maakte indruk. Dit label is een mooie erkenning voor de voortdurende inspanningen die het VUB-studentenrestaurant levert om zo duurzaam mogelijk te zijn.

Ingenieuze smoothie

Sinds eind mei 2018 kunnen VUB-studenten en -personeelsleden een verse smoothie kopen op de campus in Etterbeek. De geautomatiseerde smoothie-automaat is bedacht door voormalige VUB-ingenieursstudenten Glenn Mathijssen en Philippe Hennin. Studenten kiezen een van de zes voorgeprogrammeerde recepten en met één druk op de knop produceert de machine een verse smoothie. In 2015 lanceerden de twee VUB-alumni hun start-up ‘Alberts’. Het eerste prototype van de Alberts Smoothie Station – die manueel bediend werd – testten ze in de zomer van 2016 in het studentenrestaurant. Met de feedback die ze van studenten kregen, werkten ze verder aan het automatiseringsproces. Een jaar later is de volautomatische smoothie-machine klaar voor gebruik. De bedenkers willen er de Europese markt mee veroveren.

ALUMNI

Terug Denken

In haar (bijna) 50-jarig bestaan behaalden 61.000 studenten hun diploma aan de VUB. Onder het motto ‘Terug Denken’ kregen de alumni een uitnodiging voor een dag vol workshops, focusgroepen en break-out sessies met als doel de oplossingen voor morgen te bedenken.


De eerste VUB alumni summit, onder de noemer ‘Terug Denken’ vond plaats in november 2018. De alumni brachten hun kennis, expertise en ervaring mee om zich te buigen over uitdagingen als de vergrijzing, robotica & AI, mobiliteit, politieke innovatie e.a.