ONDERWIJS

93.305

Dat is het aantal uren dat studenten naar opgenomen lessen hebben gekeken. Zowel het aantal bekeken uren als het aantal opgenomen uren (4.000) is de voorbije jaren fors gestegen. Studenten geven in de studentenfeedback aan dat ze de opnames heel sterk waarderen.


Uit de statistieken blijkt dat ze vaak gericht kijken naar bepaalde delen in de opnames en dan vooral tijdens de voorbereiding van de examens. Opnames beginnen ook een integraal deel te worden van cursussen, waarbij studenten opnames als voorbereiding op een les moeten bekijken.

VUB en Atheneum Etterbeek lanceren 7de jaar bijzondere wetenschappelijke vorming

De Vrije Universiteit Brussel, het Atheneum van Etterbeek en de Scholengroep Brussel organiseren sinds 1 september 2018 samen een 7de jaar ASO in bijzondere wetenschappelijke vorming. Een primeur in Brussel. De opleiding moet jongeren beter voorbereiden op STEM-gerelateerde hogere studies. De doelgroep zijn jongeren die vinden dat ze na het afwerken van hun humaniora te weinig kennis hebben van wetenschappelijke en wiskundige onderwerpen. Het 7de jaar moet hun slaagkansen vergroten wanneer ze kiezen voor een STEM-opleiding (Science, Technology, Engineering and Mathematics) in de bacheloropleiding.

Tweede Engelstalige bachelor

Drie jaar nadat de Vrije Universiteit Brussel - in samenwerking met UGent - met een eerste Engelstalige bacheloropleiding uitpakte, de succesvolle bachelor in Social Sciences, is in september 2018 een tweede Engelstalige bachelor in Business Economics van start gegaan. In tegenstelling tot de Engelstalige bacheloropleiding in Social Sciences, die bij haar introductie een volledig nieuwe richting was, is de nieuwe opleiding een Engelstalige variant van de bestaande bacheloropleiding in de Toegepaste Economische Wetenschappen. “We zijn een universiteit in Brussel, en het zou zonde zijn als we het pad van de internationalisering niet zouden bewandelen”, zegt prof. Joël Branson, decaan van de faculteit Economische en Sociale Wetenschappen & Solvay Business School.

Met de nieuwe bachelor in Business Economics van de VUB is er voor de eerste keer een Engelstalige bacheloropleiding in de Toegepaste Economische Wetenschappen op de Belgische markt.

Nieuwe VUB-opleiding om mediasector te versterken

De Vrije Universiteit Brussel start in september 2018 met het nieuwe Engelstalige postgraduaat in Media Economics. De opleiding kadert in het Mediahub Brussel-project dat in juni 2018 gelanceerd werd om de lokale media-industrie te helpen het hoofd te bieden aan de (on)verwachte ontwikkelingen in de sector. Brussel en de Vlaamse Rand zijn goed voor bijna de helft van de totale waarde die de Belgische mediasector genereert.

De opleiding richt zich in eerste instantie tot professionals uit gevestigde mediabedrijven en start-ups. De studenten moeten de broodnodige kennis en expertise meekrijgen om succesvol te blijven concurreren in een landschap dat steeds sneller verandert. Aan het postgraduaat in Media Economics werken dan ook topdeskundigen van grote namen als Google, Spotify of Telenet mee.

Tevreden studenten

In de Opleidingsenquête konden de studenten hun mening geven over hun opleiding. 80% van de respondenten blijkt tevreden over de opleiding (‘zeer tevreden,’ ‘tevreden’ en ‘eerder tevreden’).