CONNECTING
THE DOTS

Usquare, een gloednieuwe universitaire wijk van VUB en ULB

De voormalige rijkswacht- en politiekazerne op de hoek van de Generaal Jacqueslaan en de Kroonlaan vlakbij de VUB-campus in Etterbeek krijgt een gloednieuwe bestemming. Naast privéwoningen, culturele infrastructuur en handelszaken zal een groot deel van het toekomstige Usquare.brussels een universitaire pool worden. De U staat voor University.


VUB en ULB zullen samen hun schouders onder een reeks projecten zetten, zoals het Institute for Advanced Studies dat internationale onderzoekers zal aantrekken, een tolkencentrum, een interdisciplinair onderzoekscentrum gericht op duurzame ontwikkeling, een gemeenschappelijk FabLab, een incubator voor ondernemingen, een internationaal onthaalcentrum en ten slotte huisvesting voor internationale studenten en onderzoekers.


De renovatie en herinrichting van de gigantische kazerne start pas na 2020. In afwachting nemen een veertigtal Brusselse projecten en organisaties er hun intrek, onder de naam See U.Ook de FabLabs van VUB en ULB verhuisden bij de start van het academiejaar 2018-2019 al naar de nieuwe site.

Brusselse universiteiten op Belgian Pride

VUB en ULB namen in mei 2018 voor het eerst samen deel aan Belgian Pride, de feestelijke optocht voor seksuele diversiteit die elk jaar door de straten van Brussel trekt. Beide universiteiten zijn altijd al actieve voorvechters geweest op het vlak van gelijke rechten voor holebi’s, nog lang voor de wetgever dit mogelijk maakte. Maar toch is de strijd nog altijd niet gestreden. Vijftig jaar na mei ’68 wilden VUB en ULB nog eens uitdrukkelijk een vuist maken tegen homo- en transfobie. Rector Caroline Pauwels had ook de Oegandese holebi- en genderactivisite Kasha Nabageserauit uitgenodigd.

VUB en ULB roepen heel Brussel uit tot campus

Van 26 tot 30 maart trokken de VUB en de ULB met meer dan 4000 studenten, personeelsleden en professoren naar 60 locaties in 12 Brusselse gemeenten. Ze deden dat in het kader van weKONEKT.brussels, een nieuw initiatief om de studenten meer te betrekken bij de complexe maar boeiende realiteit van een wereldstad en ze kennis te laten maken met het werkveld.


Op het programma van de weKONEKT-week stonden 90 (les)activiteiten bij bedrijven, cultuurhuizen, overheidsinstellingen, ziekenhuizen, rechtbanken, musea, non-profitorganisaties, media en internationale instellingen. Daarnaast vonden diverse publieke events plaats.

Lessen Arabisch
groot succes

Begin mei 2018 hebben 300 kinderen op de VUB hun certificaat Arabisch gekregen. Voor de lessen Arabisch werken de VUB en de Brusselse GO!-scholen samen met ex-vluchtelingen om Brusselse kinderen Arabisch aan te leren in een seculiere context. Het initiatief blijkt een snelgroeiend succes. Bijna 400 Brusselse kinderen leerden zo de voorbije twee jaar Arabisch. “Het succes is te danken aan ons initiatief om schoolkinderen tussen 6 en 15 jaar Arabisch te leren in een schoolse, seculiere omgeving. Voorheen konden kinderen voor het aanleren van het Arabisch vaak alleen terecht in een religieuze context”, aldus projectleider Sami Azar.

Difference Day: twee eredoctoraten en een eretitel

De Tunesische journaliste en mensenrechtenverdediger Sihem Bensedrine en de Burundese mensenrechtenactivist Pierre Claver Mbonimpa hebben op 3 mei 2018 elk een eredoctoraat van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) en de Université libre de Bruxelles in ontvangst genomen. De uitreiking vond plaats in Bozar tijdens Difference Day, het jaarlijkse evenement naar aanleiding van de Werelddag van de Persvrijheid op 3 mei. Beide eredoctores staan symbool voor de strijd voor vrijheid van meningsuiting.


Aan de vooravond van Difference Day hebben VUB en ULB ook de Difference Day Honorary Title for Freedom of Expression uitgereikt aan de familie van Daphne Caruana Galizia, de Maltese onderzoeksjournaliste die in oktober vorig jaar om het leven kwam toen een bom haar auto opblies. Haar zoon Andrew kwam de prijs in ontvangst nemen en hield een indrukwekkende toespraak.

VUB-zwembad open voor iedereen

In februari 2018 is het volledig vernieuwde zwembad op de Brussels Humanities, Sciences & Engineering Campus in Etterbeek opengegaan. Er is een groot bad van 25 meter lang en een klein bad van dertien meter lang met een beweegbare bodem. Het VUB-zwembad is meteen het meest duurzame en zuinigste in de regio en is uitgeroepen tot een van de tien voorbeeldgebouwen in Brussel.


Het zwembad is er niet alleen voor studenten en personeel, maar ook voor scholen, clubs en de hele buurt. In de Brusselse regio is veel vraag naar een plek om te zwemmen.


Het project heeft acht miljoen euro gekost. Een deel van de middelen kwam van het Brussels Gewest, de Vlaamse gemeenschap en Europa, een ander deel van private sponsors en via donateurs en alumni die bijna 1000 virtuele zwembadtegels hadden gekocht .

VUB lanceert Kinderuniversiteit

De VUB heeft op dinsdag 8 mei de eerste editie van haar Kinderuniversiteit gelanceerd. Meer dan honderd kinderen uit het vijfde en zesde leerjaar van Brusselse scholen brachten een dag door als een ‘echte’ student en dompelden zich onder in de wondere wereld van de wetenschap. De VUB volgt hiermee het voorbeeld van haar Franstalige zusteruniversiteit ULB. Brusselse kinderen uit zogeheten GOK-scholen kennen vaak de enorme waaier aan mogelijkheden niet.


De Kinderuniversiteit moet het pad naar hogere studies helpen effenen, en in het bijzonder naar STEM-opleidingen (Science, Technology, Engineering & Mathematics). De Kinderuniversiteit kadert in het STEM-actieplan van de Vlaamse regering om kinderen op heel vroege leeftijd in contact te brengen met wetenschap.